NA DANAŠNJI DAN U MOSTARU SVEČANO OTVOREN OBNOVLJENI STARI MOST

Dijeli

Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most, remek-djelo orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća, čija je obnova, zajedno s pripremama, trajala gotovo sedam godina.

Most je ponovo izgrađen kamenom tenelija, kojim je građen i u vremenu Osmanskog carstva.

09.11.1993 jedinice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) srušile su Stari most u Mostaru. Prije nego što je srušen, most je pretrpio veliki broj direktnih artiljerijskih pogodaka.

Za rušenje Starog mosta direktno se smatra odgovornim Slobodan Praljak, bivši čelnik Glavnog štaba HVO-a.

Stari most u Mostaru ima izražen luk četiri metra širok i 30 metara dug, koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom. S oba kraja završava s jednim obrambenim tornjem – Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju “mostari” (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime).
Na listi UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture

Luk je napravljen od lokalnog kamena “tenelija”, a njegov oblik je proizvod mnogih nepravilnosti koje su nastale deformacijom intradosa (unutarnje linije luka). On se može opisati kao kružnica koja je s obje strane pritisnuta. Umjesto temelja, most počiva na vapnenčkim upornjacima koji se na razini rijeke nastavljaju zidinama koje nose tornjeve.

Stari most, jedan od simbola Bosne i Hercegovine, u junu 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

Mostar godišnje posjeti stotine hiljada turista koji se dive ljepoti jedinstvenog kamenog mosta, koji je bio inspiracija mnogim piscima, slikarima, fotografima, pjevačima…

(Avaz)