Mjesnim zajednicama Radovlje i Kološići 300 setova za odlaganje otpada

Dijeli

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić danas je održao radni sastanak sa predstavnicama Centara za energiju, okolinu i resurse „CENER21“ iz Sarajeva, a u sklopu realizacije projekta „Opštine sa nula otpada“. Sastanku su prisustvovali i predstavnici JKP „Visoko“, kao i predstavnici mjesnih zajednica Radovlje i Kološići, koje su dio pilot – projekta na području grada Visoko. Projekat “Opštine sa nula otpada“ finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom.

Zahvaljujući ovom projektu u narednim danima će u mjesnim zajednicama Radovlje i Kološići biti podijeljeni setovi opreme, 300 kompleta kanti, 300 kompostera i 3 velika kontejnera, a tokom sastanka se razgovaralo o pomenutom projektu, ali i nastavku aktivnosti, sve s ciljem da Visoko zaista postane grad s minimalnom količinom otpada i sa pravilnim upravljanjem otpadom.

– Nama je od strateške važnosti imati ovakvu opremu, razvijati i učestvovati u ovakvim projektima, jer ćemo na taj način smanjiti količinu otpada, a s druge strane imati čišće i uređenije ulice i naselja. Nedavno smo za JKP „Visoko“ nabavili dva kamiona, u fazi smo nabavke čistilice za ulice, krenuli smo u ulaganja u naše komunalno preduzeće koje je godinama bilo zapušteno. Namjera nam je nastaviti s ulaganjima u JKP „Visoko“, jer na taj način vodimo računa o našim građanima, ali i o razvoju preduzeća. – kazao je gradonačelnik Ganić, te se zahvalio za uključivanje Visokog u ovaj projekat uz nadu za daljnom saradnjom. Predstavnice Centra za energiju, okolinu i resurse su pohvalile dosadašnju saradnju sa Gradom Visoko i JKP „Visoko“, te kazale kako se i u narednom periodu nastavljaju aktivnosti u sklopu pomenutog projekta. Namjera je da se setovi koji su stigli za mjesne zajednice Radovlje i Kološići podijele već ove sedmice, Visoko je grad koji je dobio i najviše setova, a vrijednost je negdje oko 58.000 KM.

(Visoko.gov.ba)