Mirza Ganić: 9,1 miliona KM do sada za centralni dio grada – sanirao, stabilizujemo i razvijamo

Dijeli

Cijeneći snagu argumenata, a i radi istine želim Vam istaknuti koja su to gradilišta, šta je urađeno i šta je pokrenuto da se radi u mjesnim zajednicama koje gravitiraju užem gradskom jezgru!!

Molim da pročitate do kraja, jer ima se šta pročitati.

Prije detaljnije elaboracije sve nas podsjećam da smo preuzeli vlast sa 1,8 miliona KM DUGA (iznos dovoljan za projekte za 18 MZ po 100 hiljada) koji smo vratili u prošloj godini, kao i da smo zatekli velike probleme u svim Javnim ustanovama i Javnim preduzećima Grada Visoko. O zapuštenosti u svakom segmentu neću govoriti, da ne kvarim ovu lijepu i pozitivnu priču!!

Za bolje Visoko, čistog obraza i iskrenog nijeta.

TRENUTNA GRADILIŠTA U GRADU 

– obaloutvrda ispod betonskog mosta – vrijednost radova 300.000,00KM,

– izgradnja obdaništa – vrijednost radova 602.000,00KM

– sanacija trotoara na Kožarskom mostu – vrijednost radova 75.000,00KM.

– uređenje Turist biroa koji se nalazi do pekare Skopljak i cafe Gelato, vrijednost radova 11.000KM (Podsjećam da je prethodna vlast istjerala trgovinu i napravila turist biro, pri tome izgubila kiriju koja je na ugovoreni period od četiri godini bila cca 100.000,00KM, izgubila radna mjesta i nije postigla nikakav više efekat. Mi smo vratili kiriju koju ćemo moći usmjeriti u turizam, dobili urbani i brendirani caffe, uređenu cijelu ugradu i trenutno za info turist biro osposobljavamo prostor koji godinama zjapi prazan u centru grada. E tu se razlikuju naše vizije!)

RADOVI KOJI KREĆU IDUĆE SEDMICE 

Rekonstrukciji zgrade Gradske uprave, koja je već dugo ruglo u centru Grada. S zadnje strane otpala malta, s prednje strane pored odpadanja malte, sva zgrada od fleka s jajima i tako stoji godinama. Vrijednost radova cca 150.000KM.

PROJEKTI ZA KOJE JE PROVEDENA TENDERSKA PROCEDURA, DONESENA ODLUKA O IZBORU IZVOĐAČA RADOVA I U TOKU ŽALBENI ROKOVI:

– sanaciju ulicu Muftije Numanagica – vrijednost radova 170.000,00KM

– sanacija ulice Aleja Šehida Resula – vrijednost radova 400.000,00KM

– uklanjanje objekata kod Bijele džamije koji predstavljaju ruklo i ugrožavaju sigurnost pješaka – vrijednost radova 91.000,00KM

PROJEKTI GDJE JE PROVEDENA SVA TENDERSKA PROCEDURA I GDJE SU POTPISANI UGOVORI S IZVOĐAČIMA RADOVA – U TOKU POTPISIVANJE UGOVORA S NADZORNIM ORGANOM I UVOĐENJE U POSAO:

– Saniranje udarnih rupa u MZ Stati Grad – ugovorena vrijednost radova 50.000,00KM

– Uklanjanje objekta KTK u ulici Čaršijskoj do čevabdžinice Ihtijarević koji predstavlja ruglo i ugrožava sigurnost pješaka – ugovorena vrijednost radova 42.669,00 KM

– Uklanjanje objekta preko puta BH pošte uz Trg Srebreničana koji predstavlja ruklo u centru Grada i ugrožava sigurnost pješaka – ugovorena vrijednosti radova 25.170,21 KM

TENDERI KOJI SU U TOKU:

– Rekonstrukcija kanalizacije i vodovodne mreze na Hadzijinoj vodi u vrijednosti 490.000,00KM

– Asfaltiranje ulice Branilaca tj. od Weme do semafora, a onda od semafora prema Bingu u vrijednosti od cca 360.000,00KM

– Izrada idejnog rješenja uređenja ulice Čaršijska i ulice Alije izetbegovića, a što je preduslov za izradu izvedbenog projekta, kojeg ćemo aBd krenuti raditi odmah čim dobijemo idejno rješenje, a nakon toga i osigurati sredstva i raspisati tender. Paušalci nisu svjesni da je raspisivanje javnog poziva, imenovanje stručne komisije za izbor najboljeg idejnog rješenja glavnih ulica HISTORIJSKI MOMENAT, jer razvoj Grada od ovoga počinje! Za tri mjeseca dobijamo aBd idejno rješenje!

– Sanacija klizišta Klisa 75.500,00KM

– Sanacija klizišta u ulici Rašidovića 85.605,00KM

OSIGURANA FINANSIJSKA SREDSTVA ZA PROJEKTE – USKORO POKRETANJE TENDERSKE PROCEDURE:

– 1,3 milona KM koji ce se uložiti u MZ Ž.Stanicu koja spada u Gradske MZ za sanaciju puta, kanalizacije i oborinskih voda, te izgradnju trotoara i instalacija za stubove javne rasvjete. Trenutno radimo na pripremi tehničke specifikacije za raspisivanje tendera. Uskoro kroz izmjenu budžeta, osigurat ćemo i dodatna sredstva u iznosu od 300.000,00KM da se odmah asfaltira ulica Kadije Uvejsa i Bosne Srebrene tj. da nov asfalt krene od Ozrakovića i i završi na semaforima kod autobuske stanice.

– Urađen novi projekat za izgradnju kružnog toga na semaforima (ulaz u Visoko) po svim tehničkim parametrima, trenutno projekat na reviziji. Svakodnevno očekujemo da se revizija projekta završi, kako bismo mogli krenuti s izradom elaborata za eksproprijaciju (trebat će osigurati određenu dodatnu površinu zemljista koje je u privatnom vlasništvu kako bi se kružni mogao izgraditi po svim tehničkim parametrima). Za ovaj projekat osigurali smo sredstva od Vlade Ze-do kantona u iznosu od cca 600.000KM.

POTPISANI UGOVORI:

– Sanacija puta u ulici Džemaludina Čauševica – vrijednost radova cca 113.000,00KM. (realizacija nije krenula jer se čeka tender za sanaciju vode i kanalizacije koji je u toku. Ne treba asfaltirati da bi se ponovo kopalo)

– Asfaltiranje dijela ulice Novobrdska – vrijednost radova 50.000,00KM (realizacija nije krenula jer su predatavnici MZ zamolili da se uradi projekat kanalizacije od vrha ulice, te nakon toga provede tender za izgradnju kanalizacije, a potom asfaltira)

URADILI SMO:

-Utopljavanje i zamjena fasade, prozora i rekonstrukcija grijanja u Osnovnoj školi Kulin ban- vrijednost radova cca 530.000,00KM

– Utopljavanje i zamjena fasade, rekonstrukcija grijanja u Osnovnoj školi Safvet beg Bašagic – vrijednost radova cca 430.000,00KM

– Urađena rekonstrukcija krova i fasade na Domu zdravlja Visoko – vrijednost radova cca 300.000,00KM

– Urađeno utopljavanje i rekonstrukcija fasade na JU KSC Mladost, vrijednost radova cca 100.000,00KM

– Urađeno asfaltiranje ulice Muzaferija vrijednost radova cca 200.000,00KM

– Pojeftinjena voda gdje je 99% korisnika iz Grada – vrijednost subvencije na godisnjem nivou cca 600 hiljada KM. Svugdje zbog poskupljenja energenata voda poskupljuje, jedino u Visokom pojeftinjuje.

– Svugdje je u toku prosle zimske sezone poskupio plin, jedino u Visokom nije. Vrijednost subvencije za građane je preko 300.000,00KM, a napominjem da 99% potrošnje plina kod građanstva je u čaršiji.

– Prijeko je MZ Centar gdje je urađen betonski zid kao obaloutvrda da se smanji mogućnost plavljenja tog naselja, te produbljeno korito rijeke Fojnice. Godinama na ovom dijelu nije ništa rađeno, već su se posječivali građani kada im domovi poplave. Vrijednost radova cca 50.000,00KM.

– Izvršeno produbljenje korita rijeke Bosne na ušču kako bi se smanjio nivo vodostaja, a radi poplava i estetskog uređenja centralnog dijela grada. Trenutno čekamo da izvođač uđe u posao i u dijelu produbljivanja korita u rijeci Fojnici od Kožarskog mosta do ušču u rijeku Bosnu.

– Kontinuirano se čistile obaloutvrde kako bi lijepo izgledale u centru grada

– Sanirano spomen obiljezje na Trgu žrtava Srebrenice

– U prošloj godini uloženo preko 600 hiljada maraka za izgradnju novog obdaništa u Prijekom, jer je na tom području bilo sve zaraslo u krov. Zatekli smo temelje koji se grade od 2015 godine. Mi smo kroz dvije godine vlasti opredijelili 1,2 miliona KM za obdaniste i aBd u idučoj godini isto završavamo. Da se nije desilo poskupljenje građevinskog materijala obdanište bi već bilo u funkciji. Podsjećam zatekli smo ruglo u Prijekom, sada obdanište ima obrise i polahko uljepšava ovaj dio grada.

– U zimskom periodu osvijetljeno je Visoko, kao jedna lijepa čarolija. Odskakalo je u odnosu na druge gradove. Vrijednost radova je bila cca 50.000,00KM. Planiramo izvršiti nabavku još rasvjete kako bi čarolija bila potpuna.

– Urađena rasvjeta prema Musali, tj. pored hotela zbog mještana i učenika Gimnazije, jer je bila jako loša.

– Uređeno košarkaško igralište u Lukama

– Urađen dio rasvjete na Kraljevcu

– Kupili poslovne prostore preko puta pošte uz trg Srebreničana u vrijednosti od 255.000,00KM kako bi se oboreština mogla srušiti i kako bismo mogli uljepšati taj dio Grada. Ako ste pažljivo čitali proveden je postupak nabavke za rušenje. Ostaje još mala zgrada što je mikrokredina organizacija i kada nju aBd kupimo i srušimo doći ćemo do nivelacije svega, tako da će se Tabhanska džamija ugledati kao pravi turistički biser, jer je nacionalni spomenik BIH. Pravimo viziju razvoja Visoko.

-Prebačena sredstva muzeju Grada Visoko u iznosu od 160 hiljada maraka kako bi mogli urediti i osigurati stalnu muzejsku postavku, koja je uslov opstanka Gradskog muzeja.

– Izgradili izgralište u ulici Branilaca u vrijednosti 35 hiljada maraka

– Zahvaljujući korektnom odnosu s svima koji žele uložiti u Visoko dobili smo brend Caribu cafe koji je uredio kompletnu zgradu, a to je važno jer je odmah urbaniji izgled Grada. Ubrzo će se krenuti i s uređenjem onog mjesta gdje je bio Bolid, pa ćemo imati jedno lijepo dječije igralište i lijepu zimsku baštu i taj prostor od rugla gdje građani bacaju smeće će prerasti u jedan lijep i upotrebljiv prostor.

LIJEPO JE SPOMENUTI I SLJEDEĆE:

– Osigurali smo JKP Visoko 250.000,00KM za kupovinu nove čistilice, kako bismo imali čistiji Grad, jer ranije se nije ulagalo u tom pravcu. Sjećamo se kupovine ručne čistilice čija je tržišna vrijednost bila cca 20 hiljada, a plačena je 50 hiljada.

– Nakon velikih opstrukcija koje su bile od predhodne vlasti mi smo u skladu s zakonom dali građevinsku dozvolu Suši da izgradi podzemni parking kako bi mogao otvoriti Wemu, jer otvaranjem WEME znači novi sadržaj u Visokom, a novi sadrzaj dovodi ljude u grad (hotel, šoping centar sa svim sadržajem, herbal spa, podzemne garaže i sl)

– Dani kulture u Gradu su ove godine bili vrh, a i to košta . Zahvaljujući ovim danima omogućili smo sadržaj za sve naše građane, ali goste. Pored navedenog dolazak velikog broja građana u centralni dio Grada svi ugostiteljski objekti su imali priliku zaraditi. Bili smo centar.

– Sjećate se problema s postavljanjem bašti u centralnom dijelu Grada? Zabrane za iste! Danas imamo bašte koje opslužuju naše građane i turiste, te prave jedan lijep ugođaj i sadržaj koji privlači sve ljude, ali i zapošljavaju.

ZA SVAKI PROJEKAT IMA DOSTA PRIPREME, RADA I ZALAGANJA, TE VREMENSKIH PROCESA KOJI SU PROPISANI ZAKONOM O JAVNIM NABAVKAMA!!

MI VRIJEDNO RADIMO GODINU I OSAM MJESECI I ISPUNJAVAMO OBEĆANO, A I VIŠE OD TOGA!

NAŠ RAD JE U POTPUNOSTI USMJEREN ZA BOLJE VISOKO!!

USKORO O SVIM POKRENUTIM RADOVIMA I TENDERIMA I NA OSTALOM PODRUČJU GRADA VISOKO!

#mirzaganic

#vašgradonačelnik