Ministar Drljača o subvencijama penzionerima za energente, komunalne usluge i lijekove

Dijeli

Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je da je Vlada FBiH usvojila Uredbu s nizom mjera pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta cijena kojom je predviđena finansijska pomoć s paketima osnovnim životnih namirnica najugorženijim kategorijama stanovništva.

– Svjedoci smo da je dramatični skok cijena doveo do pada kupovne moći građana. Zato je bilo neophodno poduzeti odgovarajuće mjere s ciljem ublažavanja negativnih posljedica usljed poskupljenja. Kao što znate, Uredba Vlade FBiH obuhvata jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM koja će biti podijeljena penzionerima, kojih je više od 360.000, 100.000 korisnika prava iz boračko-invalidne zaštite, kao i osobama sa invaliditetom i civilnim žrtvama rata, te korisnicima naknada ostvarenih po tom osnovu kojih je 53.000 – kazao je ministar Drljača.

Istakao je da je ovom uredbom osigurana pomoć i primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći, a riječ je o 10.000 korisnika. Penzioneri će novčanu pomoć dobiti uz julsku penziju, korisnici boračko-invalidske zaštite 100 KM dobit će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Uredbe, a u istom roku sredstva će biti isplaćena i osobama sa invaliditetom i civilnim žrtvama rata.

– Naravno, svjesni smo da je ovo nedostatna pomoć i da su potrebe socijalno ugrožene kategorije stanovništva veće, ali u ovom trenutku to je ono što Vlada FBiH realno može uraditi i osigurati iz budžeta. Treba naglasiti, radi precizne informacije građanima, da se pravo na novčanu pomoć može ostvariti samo po jednom osnovu – dodao je federalni ministar.

Prema Vladinoj Uredbi, više od 360.000 penzionera će uz julsku penziju dobiti po 100 KM.

Ministar Drljača se osvrnuo i na zahtjeve penzionera da Federalna vlada donese ekonomsko-socijalni program pomoći koji će obuhvatiti subvencije za energente, komunalne usluge, lijekove koji nisu na esencijalnoj listi, kao i dodjelu paketa sa osnovnim životnim namirnicama.

– Vlada i resorno ministarstvo će pomno pratiti razvoj situacije i vjerujem da će u dijalogu s penzionerima pronaći prostor i sredstva da se dodatno pomogne ovom najugroženijem dijelu stanovništva. U ovom trenutku ne mogu davati neka konkretna obećanja, ali vjerujem da bi se moglo razgovarati o programu pomoći koji bi obuhvatio subvencije za energente, komunalne usluge i lijekove koji nisu na esencijalnoj listi, kao i o paketima pomoći sa osnovnim životnim namirnicama. Naravno, u paket pomoći podrške penzionerima, kao i drugim socijalno ugroženim kategorijama, potrebno je uključiti i druga ministarstva, kao i institucije iz oblasti obrazovanja, zdravstva, energetike.

Također, predviđeno je da oko 10.000 socijalno ugroženih porodica dobije pakete sa osnovnim životnim namirnicama u vrijednosti 500 KM iz robnih rezervi. Vlada Federacije BiH će na prijedlog Federalne direkcije robnih rezervi utvrditi vrstu i količinu robe, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu Uredbe, a njihova distribucija će ići preko Crvenog križa u roku od 60 dana od dana donošenja ove uredbe.

Pravo na ovu pomoć, prema riječima ministra, imaju i osobe i porodice koji su u skladu s federalnim i kantonalnim propisima primatelji stalne novčane i druge materijalne pomoći, zbog nesposobnosti za rad ili su u stanju socijalne potrebe i koji se kao takvi vode na evidenciji centara za socijalni rad ili nadležnih opštinskih službi.

Ministar Drljača se osvrnuo i na preporuku poslodavcima da finansijski potpomognu uposlenike iznosom do 1.080 KM, a da će zauzvrat biti oslobođeni plaćanja poreza na taj iznos.

– Vlada jeste dala preporuku poslodavcima da u skladu sa svojim mogućnostima isplate uposlenicima novčanu pomoć do visine jedne prosječne plate, s tim da bi bili oslobođeni plaćanja doprinosa na tako isplaćenu novčanu pomoć svojim uposlenicima. Dakle, to je preporuka, poslodavci nisu u obavezi da je prihvate, ali mislim da je fer da oni koji su u mogućnosti postupe po njoj i pomognu svojim uposlenicima – kazao je ministar, te dodao da su Vlada FBiH i resorna ministarstva u kontinuiranom dijalogu sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, kao i da se traži optimalno rješenje za povećanje minimalne i prosječne plaće, uz poresko rasterećenje privrede i umanjenje doprinosa na platu.

Naglasio je da je namjera da se nađe sistemsko, reformsko rješenje, kojim će se ekonomski racionalnim zakonskim odredbama stimulirati realni sektor i tako povećati zaposlenost i primanja radnika, te dodao da je to jedini dugoročno ispravan pravac kojim će se doći do poboljšanja statusa radnika.

Kada je riječ o drugim mjerama pomoći Vlade koje se odnose na subvencioniranje energenata, komunalija za najugroženije stanovništvo, kao i pomoć školarcima, ministar Drljača je kazao da Federalna vlada, resorna ministarstva i institucije intenzivno rade na tome.

– Očekujemo da će isti paket mjera biti pripremljen prije početka školske godine i sezone grijanja – kazao je ministar Drljača, te dodao da su i niži nivoi vlasti pozvani da u sladu s mogućnostima pomognu ugroženim građanima.

(Vlada FBiH)