Manifestacija “Susreti kraljevskih gradova” 21. maja u Visokom

Dijeli

U Visokom će u utorak, 21. maja ove godine biti održana manifestacija “Susreti kraljevskih gradova”, a koja se tradicionalno organizuje povodom obilježavanja Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. Svečanost će biti upriličena u hotelu Vema u Visokom, sa početkom u 11:00 sati.

Okupljenim predstavnicima opštinskih i gradskih timova, predstavnicima kantonalnih i federalnih organa vlasti, predstavnicima međunarodnih organizacija kao i drugim gostima obratiće se načelnici opština Vareš, Kakanj i gradonačelnik Visokog, uz osvrt na značaj realizovanog projekta u očuvanju kulturno-istorijskog naslijeđa lokalnih zajednica i Bosne i Hercegovine te ulogu kulturno-istorijskog naslijeđa u edukaciji mladih i turističkoj promociji područja srednje Bosne.

Kao rezultat realizovanog projekta prezentovaće se interaktivna mapa lokaliteta u opštinama Vareš, Kakanj i grada Visoko, kao i info table na kojima su predstavljeni nacionalni spomenici BiH i drugo nepokretno kulturno-istorijsko naslijeđe navedenih zajednica.

Također, obratiće se dr. Mirza Džananović i održati predavanje na temu “Značaj kulturno-istorijskog naslijeđa i kulturno-istorijsko naslijeđe u funkciji društvene
kohezije/povezanosti”.