Krizni štab ZDK: U proteklih sedam dana potvrđena 604 nova slučaja virusa COVID-19 

Dijeli

U Zeničko-dobojskom kantonu je od 1. do 7. augusta potvrđeno 604 novih pozitIvnih slučajeva virusa korona, što čini dnevni prosjek od 86,3 nova slučaja. Sedmicu prije ukupan broj pozitivnih je bio 588, a sedmicu prije toga 538 – navodi se u Informaciji o epidemiološkoj situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), a na današnjoj sjednici razmatrao Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a.

U informaciji se konstatira da incidenca novih pozitivnih slučajeva u zadnje tri sedmice nastavlja rasti, ali znatno sporije, te da je nakon četiri sedmice bez smrtnih ishoda, u zadnje četiri sedmice zabilježeno ukupno 12 smrtnih ishoda, od čega je u protekloj sedmici bilo 7.

U porastu je i stopa hospitalizacije. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 21 ukupno hospitaliziranih krajem ovog perioda, broj novohospitaliziranih za posljednjih sedam dana je bio 29, navodi se u informaciji.

Do sada je testirano ukupno 128.702 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod ukupno 35.270 osoba. Tokom prethodne sedmice urađeno je ukupno 1.093 testiranja (544 antigenskih i 549 PCR). Zaključno sa 07. augustom u ovom kantonu je aktivno 747 slučajeva pozitivnih na virus korona.

Krizni štab je zaključio da su svi pokazatelji na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija u proteklih mjesec dana i dalje u porastu, što je i očekivano s obzirom na olakšano širenje virusa zbog putovanja i godišnjih odmora te niske provakcinisanosti stanovništva.

-S obzirom na odnos između broja novih slučajeva, s jedne, i sedmičnog broja hospitaliziranih i smrtnih ishoda, s druge strane, može se zaključiti da se još uvijek mahom radi o lakšim formama bolesti. I dalje je neophodno praćenje epidemiološke situacije i pravovremeno reagiranje na promjene – zaključio je Krizni štab.

Krizni štab je usvojio prijedlog naredbi s epidemiološkim mjerama, usklađen s naredbama Federalnog kriznog štaba, koji će biti upućen Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

(Press služba ZDK)