Kreševski građanski pokret predao tužbu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Dijeli

Kreševski građanski pokret je predao tužbu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojom se traži poništenje izdate okolinske dozvole Tvornici vapna u Kreševu zbog niza uočenih nepravilnosti i nezakonitosti u postupku donošenja te dozvole.

Naime, Kreševski građanski pokret ističe da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma trebalo da odbije zahtjev za izdavanje okolinske dozvole jer firma BFS d.o.o. nije ispoštovala zakonski okvir od 90 dana za podnošenje zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za rad Tvornice vapne.

Osim toga, u tužbi se navodi da Federalno ministarstvo okoliša i turizma prilikom izdavanja okolinske dozvole nije uvažilo činjenicu da je Federalni vodni inspektor izdao rješenje kojim se „zabranjuje upotreba objekta i pogona koji se koriste u svrhu prerade mineralnih sirovina, krečnjaka i dolomita do pribavljanja vodne dozvole“.

Krajnje, u tužbi je navedeno da Federalno ministarstvo okoliša i turizma prilikom izdavanja okolinske dozvole nije uključilo peticiju kojom je 500 građana tražilo da se ne izda obnovljena okolinska dozvola zbog dugogodišnjih nezakonitosti u radu te Tvornice.

“Mi svakodnevno trpimo posljedice rada tvornice koja nije poštovala mjere ni iz prethodne okolinske dozvole nego nastavlja da ugrožava životnu sredinu ispuštanjem mulja u vode, štetnim emisijima u zrak i ostalim zagađenjima o čemu svjedoče brojna inspekcijska rješenja i nalazi, ali uprkos tome Ministarstvo za okoliš i turizam je odlučilo da takvu Tvornicu “nagradi” sa obnovljenom okolinskom dozvolom. Ovo nas neće zaustaviti, zbog nas i naše djece mi nećemo odustati – nakon ove tužbe, predaćemo i krivične prijave protiv svih odgovornih za izdavanje okolinske dozvole te za ekocid kojem svjedočimo u Kreševu. Kršenje zakona i uništavanje našeg zdravlja se mora zaustaviti”, ističu predstavnici Kreševskog građanskog pokreta.

Podsjećamo, tvornica vapna u Kreševu proizvodi krečnjak dopremljen iz kamenoloma u vlasništvu iste firme koju je inspekcija zatvorila i donijela Rješenje 31.1.2019. o zabrani obavljanja rudarskih radova. Ova tvornice vapna je kršila ne samo mjere iz prethodne okolinske dozvole koje bi trebale zaštiti okoliš, već ugrožava i lokalno stanovništvo i genski fond tog područja. Osim toga, nijedan dan nije prestala sa radom čak i u mjesecima kada nije posjedovala okolinsku dozvolu.

(akta.ba)