Karić o “egzodusu” Srba iz Sarajeva: Ubijala ih je Vojska RS-a jer su branili svoj grad

Dijeli

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odgovorila je na izjave kadrova SNSD-a Milorada Dodika i Staše Košarca o navodnom “egzodusu Srba iz Sarajeva prije 27 godina”.

Foto: Klix.ba

Naime, Dodik je danas kazao kako se nikada ne smije zaboraviti “kolona od 150.000 sarajevskih Srba” govoreći o navodnom egzodusu pripadnika tog naroda iz Sarajeva od 1992. do 1996. godine.

“I dalje su svježe scene u kojima kolone kamiona, automobila, konjskih zaprega napuštaju sarajevsku kotlinu, a Srbi po ko zna koji put u svojoj istoriji kreću u izgnanstvo i to iz Sarajeva”, kazao je Dodik.

Karić je odgovorila na takve tvrdnje ističući kako je hiljade sarajevskih Srba ubila Vojska RS-a jer su branili svoj grad.

“Entitetsko rukovodstvo RS-a koje završilo po zatvorima širom Evrope je odgovorno za pozive za napuštanje Sarajeva”, podsjetila je Karić.

Osim Dodika, danas je i državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac komentirao navodni egzodus.

“Ni 27 godina poslije ne blijede najpotresnije slike kolone ljudi koji nose kofere i mrtvačke sanduke. Egzodus Srba iz Sarajeva ogromna je žrtva uzidana u temelje Srpske. Opstali smo i ostali, jer vjerujemo u Republiku Srpsku, našu otadžbinu i garant naše slobode. Čuvajmo Republiku Srpsku”, poručio je.

Klix.ba