Jednokratnu pomoć za nezaposlene u FBiH dobit će 278.673 osobe

Dijeli

Nakon što je Vlada FBiH donijela odluku kojom je uspostavljen program novčane pomoći nezaposlenim osobama u okviru budžeta Federacije BiH za 2022. godinu, poznat je i konačan broj korisnika.

Vlada je ranije zadužila Federalni zavod za zapošljavanje, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da pripreme listu nezaposlenih osoba sa evidencija službi za zapošljavanje na dan 31. august 2022. godine, a iz koje će biti isključene osobe koje su dobile pomoć pi drugim osnovama.

“Nakon što su nadležna federalna ministarstva, izvršila prečišćavanje spiska osoba koje su na dan 31.8.2022. godine imale status nezaposlene osobe (sa spiska su brisane osobe koji su pravo na pomoć ostvarili kao pripadnici boračke populacije ili korisnici nekih drugih prava (neratni invalidi i civilne žrtve rata), na predmetnom spisku su ostale 278.673 osobe koje imaju pravo na isplatu jednokratne pomoći od 100 KM”, kazali su za Klix.ba iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Nezaposlene osobe su dužne najkasnije do 30. oktobra, kraja tekućeg mjeseca dostaviti nadležnoj kantonalnoj službi za zapošljavanje odnosno biroima za zapošljavanje, valjan podatak o svom transakcijskom računu.

Za isplatu pomoći nezaposlenima, potrbeno je 27 miliona KM, a za osiguranje sredstava zaduženo je Federalno ministarstvo finansija koje će to napraviti putem preraspodjele sredstava između budžetskih korisnika.

Klix.ba