Jednoglasno ukinute akcize na gorivo u prvom čitanju

Dijeli

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče ukidanja akciza na gorivo.

Delegati su jednoglasno u prvom čitanju podržali Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa ukidanje akciza na naftne derivate na šest mjeseci. Da bi akcize bile ukinute, potrebno je da Dom naroda ovaj prijedlog zakona usvoji u drugom čitanju.

Ustavnopravna i Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH su u utorak jednoglasno podržale tekst zakona kojim se ukidaju akcize na naftne derivate, a nakon što je izmjene Zakona o akcizama po hitnom postupku 9. marta usvojio Predstavnički dom PSBiH.

Za prijedlog zakona glasalo je svih 14 delegata, uz opštu i entitetsku većinu.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, izjednačava nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Za ovaj prijedlog zakona u drugom čitanju od 14 prisutnih delegata glasalo je 12, protiv je bio jedan, a jedan je bio suzdržan.
SUŠTINA IZMJENA O GORIVU

Predloženim izmjenama zakona, akcize na naftne derivate će iznositi nula konvertivilnih maraka (KM).

Usvajanjem izmjena zakona o akcizama, cijene goriva u BiH će se smanjiti za 0,35 KM.

Akcize se neće naplaćivati šest mjeseci, a izmjenama zakona ostavljena je mogućnost da Vijeće ministara BiH svojom odlukom produži primjenu mjere zaštite stanovništva pogođenog inflatornim kretanjima za još tri mjeseca.
PODRŠKA POVEĆANJU KOEFICIJENATA ZA ZAPOSLENE SA NAJNIŽIM PRIMANJIMA

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa povećanje koeficijenata za najveći broj zaposlenih u institucijama BiH.

Prema ovom zakonskom prijedlogu, koji su predložili hrvatski poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, određuju se novi koeficijenti za najveći broj zaposlenih u institucijama BiH, uključujući i pripadnike Oružanih i policijskih snaga BiH, na osnovu čega bi im plate bile povećane za iznos od 100 do 140 KM.

Za ovo povećanje na godišnjem nivou u budžetu BiH treba obezbijediti oko 30 miliona KM.

Dom naroda nije usvojio zahtjev Kluba bošnjačkih delegata da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa da se nakon nedavnog povećanja plata zaposlenim u institucijama BiH za 12,4 odsto, za isti procenat smanji koeficijent zaposlenima, te imenovanim i izabranim licima sa koeficijentom četiri i više.

Ovaj zakonski prijedlog odlukom delegata upućen je u redovnu proceduru.

Sem hrvatskog delegata Zlatka Miletića, koji je izrazio podršku ovom zakonskom rješenju, drugih zainteresovanih za raspravu nije bilo.

(BHT)