Jačanje perspektiva zapošljavanja u sektoru za sport osoba sa poteškoćama– STEPin

Dijeli

U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH danas je održan sajam zapošljavanja “STEPin” na kojem su svoje aktivnosti predstavili TMP Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica d.o.o. Sarajevo, ATLETA – Atletski klub Novi Grad Sarajevo, Streljački invalidski klub Tuzla, Plivački klub SPID Sarajevo i Udruženje Oaza.

Projekat zajedno provode Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Paraolimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu i Taekwondo klub Zmaj u Rumi.

Projekat “Jačanje perspektiva zapošljavanja u sektoru za sport osoba sa poteškoćama – STEPin“ finansira se sredstvima Evropske unije u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Sredstva namijenjena za provođenje ovog projekta iznose 141.347,73 eura, a Evropska unija ga sufinansira u iznosu od 120.145,57 eura. Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU) Republike Srbije.

– STEPin projekat je bio sjajna prilika da usvojim nova znanja i vještine u radu s osobama sa poteškoćama u sportu. U toku samog učešća na projektnim aktivnostima dobila sam priliku i da radim sa djecom sa poteškoćama, te su mi praktične sesije i učešće u Jobshadowing aktivnostima u parataekwondou u Rumi poslužili da usvojeno znanje primijenim u praksi. Velika mi je čast bila učestvovati u ovom projektu, te se nadam da će i u budućnosti biti sličnih projekata i aktivnosti – poručila je Ajla Avdagić, korisnica projekta STEPin.

Generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta BiH Osman Handžić kazao je da je jedan od gorućih problema u parasportu sigurno i nedostatak stručnog kadra, te da je učešće Paraolimpijskog komiteta BiH u ovom projektu od velike važnosti.

– Bitno je istaći da se upravo u STEPin projektu organizovala prva online edukacija za potrebe zapošljavanja u parasportu, te i danas sajam zapošljavanja u sektoru za sport osoba s invaliditetom – naveo je Handžić.

(Fena)