Izdato upozorenje za sirup protiv kašlja nakon što je u Gambiji umrlo 66 djece

Dijeli

Svjetska zdravstvena organizacija izdala je upozorenje za četiri sirupa protiv kašlja i prehlade proizvođača Maiden Pharmaceuticals iz Indije te upozorili da bi mogli biti povezani sa smrti 66 djece u Gambiji.

UN-ova zdravstvena agencija također je upozorila da su kontaminirani lijekovi možda distribuirani izvan zapadnoafričke zemlje, s “mogućom globalnom izloženošću”.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je novinarima da su četiri sirupa za prehladu i kašalj “potencijalno povezana s akutnim oštećenjima bubrega i 66 smrti među djecom”.

Također, saopćili su da WHO provodi istragu sa kompanijom i regulatornim agencijama u Indiji.

Prema upozorenju o medicinskim proizvodima koje je izdala WHO u srijedu, četiri proizvoda su promethazine oralna otopina, Kofexmalin dječji sirup za kašalj, Makoff dječji sirup za kašalj i Magrip N sirup protiv prehlade.

U četvrtak su gambijske vlasti počele prikupljati paracetamol i prometazin sirup iz ruralnih kućanstava u regiji West Coast i Upper River Region.

Istraga gambijskog ministarstva zdravstva, koja je započela u julu i još je u tijeku, također je navela bakteriju E. coli kao mogući uzrok izbijanja akutnog zatajenja bubrega.

“Preliminarni rezultati istrage koja je u tijeku pokazuju da su najvjerojatnije sirupi paracetamola i promethazina uzrokovali slučajeve akutne ozljede bubrega u ovoj epidemiji”, rekao je Abubacarr Jagne, nefrolog koji vodi istragu ministarstva zdravstva.

(Klix.ba)