“I to je život”: Bosanci upisani u Ginsovu knjigu rekorda

Dijeli

Svako je barem jednom u životu pročitao zanimljiv tekst o nekom bizarnom i otkačenom rekordu.Zahvaljujući Ginisovoj knjizi rekorda možemo vrlo lako saznati ko je najniži čovjek na svijetu, koja zemlja ima najmanji broj stanovnika, ko je žena sa najdužim nogama, životinja sa najoštrijim zubima ili koja je to najbrža lovna ptica.

Da i Bosna i Hercegovina ima najboljih na svijetu, svjedoče i gosti emisije “I to je život”. Njihova imena su upisana u Ginisovu knjigu šampiona, rekorda.

Prije 34 godine Vahid Mutapčić je odlučio dokazati da jedan Bosanac može biti bolji i istrajniji od Nijemca, Amerikanca, Rusa. Radio je neprekidno četiri dana i četiri noći. Nakon 96 sati je dokazao da je prevazišao sve dosadašnje rekorde. Njegovo ime je upisano u Ginisovu knjigu rekorda.

– Želio sam dokazati da se norma može ispuniti, da se može raditi, ne 12, nego 100 sati bez prestanka, prisjetio se Vahid davne ’84. godine kada je odlučio oboriti dotadašnji rekord. Imao je podršku kolega i porodice.

– Prije toga sam saznao da je svjetski rekord bio 92 sata i da ga je držao Amerikanac, kazao je Mutapčić.

Počeo je u 7 sati u ponedjeljak, a završio u 7 sati u petak. Žicu je pakovao 96 sati neprekidno. Kriza je bilo, priznaje, ali na kraju je pobijedio umor i oborio rekord.

Slično iskustvo je doživio i mladi Visočanin Belmin Osmanbegović koji je oborio svjetski rekord razbijanja 175 siporeks ploča glavom u roku od 55 sekundi.

– Svi me pitaju da li me je boljela glava, jeste 15 minuta nakon obaranja rekorda, ali vrijedilo je. Prije nekoliko godina, kada mi je trener predložio ovu avanturu ni sanjao nisam da ću obarati Ginisov rekord. Danas već razmišljam o novim izazovima, kazao je Osmanbegović.

Takmičarskog duha je i Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara BiH koji je jedan od inicijatora takmičenja za obaranje rekorda za pripremu i serviranje palačinaka.

– Željeli smo skrenuti pažnju na Bosnu i Hercegovinu i mlade naraštaje kuhara, uz napomenu da ništa ne bi mogli bez pomoći starijih kolega, ali i kolega iz drugih zemalja. Uz mnogo, jaja, brašna, kuhara i ljubitelja palačinaka napravili smo čudo. Oborili smo rekord, rekao je Hodžić.

Najbrži autogol na Svjetskom fudbalskom prvenstvu i najmasovniji valcer u kojem je učestvovalo čak 1.510 parova, broj smrskanih limenki jednom rukom u minuti, samo su neki od rekorda koji su se našli u Ginisovoj knjizi, a postavili su ih državljani BiH.

I Begović je Ginisov rekorder

Najbrži autogol postignut je dvije minute i osam sekundi od početka utakmice. Postigao ga je reprezentativac BiH, Sead Kolašinac na utakmici između BiH i Argentine u Rio de Žaneiru 15. juna 2014. godine.

Svjetski rekord postavila je 19. avgusta 2014. i Turistička organizacija Prnjavor, u čijoj je organizaciji napravljena najveća riblja čorba na svetu, teška čak 3.804 kilograma.

Najveća riblja čorba na svetu napravljena u Prnjavoru

Bosanac Malik Čabaravdić upisan je u Ginisovu knjigu rekorda pod sekcijom „najveća džezva na svetu“. Visina njegove džezve je 1,24 metra, a promer 95 centimetara.

I Tuzla je zabilježena u knjizi rekorda, kao grad u kojem je otplesan najmasovniji valcer na svijetu. Na Trgu slobode 7. maja 2010. plesalo je čak 1.510 parova.Na listi Bosanaca rekordera nalazi se i golman fudbalske BiH reprezentacije, Asmir Begović. Najveća udaljenost s koje je postignut gol u jednoj takmičarskoj utakmici iznosi 91,9 metara, a postigao ga je Begović igrajući za Stouk siti.

Muhamed Kahrimanović, Bosanac koji živi u Nemačkoj, Ginisov je rekorder u čak 12 disciplina u kojima su um, snaga i vještina u prvom planu. Ovaj čovek sposoban je rukama razbiti i slomiti ono što se drugima čini nezamislivim.

Kahrimanović rekorder u 12 disciplina

Tako je, između ostalog, u jednoj minuti uspeo smrskati čak 118 kokosovih oraha. Takođe, razbio je i 43 kokosa jednom rukom zavezanih očiju, a u Pekingu je 7. decembra 2011. godine postigao još jedan svjetski rekord – jednom rukom uspio je smrskati 74 limenke.

Novi pokušaj

Edin Kajević, majstor tekvondoa i nosilac titule crni pojas 4. dan, u Visokom je 2015. postavio svetski rekord u razbijanju kokosovih oraha laktom. Tada je uspio razbiti čak 58 kokosa u jednoj minuti. Iste godine oborio je još jedan svjetski rekord, kada je u minuti razbio 62 limenke pune pića.

Kajević je za „Avaz“ kazao kako se trenutno priprema da postigne još jedan rekord.

– Pokušaću 25. marta u Visokom oboriti Ginisov rekord u lomljenju bejzbol-palica. Moram slomiti minimum 31 palicu u minuti da bih postavio novi rekord – rekao je Kajević.

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja rekorderki u plesu kvadrila. Ukupno 33.202 osobe postavile su zajednički rekord u ovom plesu, a zemlje učesnice, osim BiH, bile su Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Mađarska, Češka i Slovačka.

Ginisov rekord u serviranju palačinki oboren je u Sarajevu u okviru Sarajevskog festivala turizma. Za ovaj rezultat zaslužni su Udruženje kuhara u BiH i Klub ljubitelja palačinki. Za 7 sati i 22 minute pripremljene su 12.874 palačinke, čime je oboren prošlogodišnji rekord postavljen u Moskvi s napravljenih 12.716 palačinki.

Rekordi se bilježe od 1955.

Ginisova knjiga godišnji je pregled svetskih rekorda, kako ljudskih postignuća tako i prirodnih fenomena. Prvi put ju je objavila 1955. godine pivara „Guinness“, a danas se objavljuje u više od stotinu zemalja širom svet, na više od 23 jezika, piše Avaz.

Bboy-news.info