Hokejaški reprezentativac Bosne i Hercegovine: “Igrači uzimaju slobodne dane da bi igrali za reprezentaciju, selektor radi bez plate”

Dijeli

Hokejaški reprezentativac Bosne i Hercegovine, Tarik Ćatović je za slovenački “Sport klub” pričao o dešavanjima u nacionalnom timu i kako se snalaze sa svim problemima. 

Selektor Bosne i Hercegovine je Kanađanin Ros Meklin koji besplatno vodi nacionalni tim, a plaćeni su mu jedino put i smještaj. Sam Tarik radi kao stomatolog i navodi da igrači uzimaju slobodne dane na poslu kada imaju takmičenje.

“Previše volimo hokej da bi nas ovo zamaralo. Nekako nam je to postalo sasvim normalno i tako funkcionišemo Uzimamo godišnji odmor, napuštamo dom i porodicu privremeno kako bismo otišli igrati hokej. Ovo je drugačije od onih koji to rade za novac”  – kazao je Ćatović.

On ističe da se u posljednje vrijeme stvari dosta promijenile na bolje, jer su prije 10,15 godina imali led na raspolaganju samo mjesec po sezoni. Tada su većinom rad reprezentacije održavali roditelji hokejaša, a od 2017. godine su došli novi ljudi u Savez i neke stvari su krenule na bolje.

“Tada smo imali jedan klub s možda dvadesetak djece, sada imamo više od 100 mladih u ovoj kategoriji, imamo reprezentaciju, reprezentacije do 18 i 20 godina, žensku, a sada je ženska selekcija do 18 godina. stvara se. U zadnjih pet do deset godina hokej je napravio zaista veliki iskorak” – rekao je Tarik. 

Inače sama reprezentacija je sastavljena od igrača koji dolaze iz raznih zemalja, a vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Po dva dolaze iz Švedske i Srbije, a po jedan iz Austrije, Belgije i Finske. Reprezentacija je nedavno izborila plasman u Diviziju III A, što je šesti rang svjetskog hokeja.