Hoće li doći do pada cijena nekretnina u BiH?

Dijeli

Bosna i Hercegovina u vrhu je europskih zemalja s najnižim cijenama nekretnina, pokazalo je najnovije istraživanje kojeg je sprovela agencija Deloitte, dok su u zemljama Europske unije stanovi najjeftiniji u Rumuniji. Ipak posjed stana za mnoge Bosance i Hercegovce postaje nemoguća misija upravo zbog cijena koje rastu iz godine u godinu.

Da li se očekuje stabilizacija ili pad cijena nekretnina, da li će sa padom cijena materijala pojeftiniti i novogradnja, kakav je odnos potražnje i ponude i kakvi su uvjeti za dobijanje stambenih kredita u vremenu inflacije razgovarali smo sa Dinom Osmanbegovićem, ekspertom za promet nekretninama iz Sarajeva i Rankom Vukmanovićem direktorom agencije “Nek-nekretnine” iz Istočnog Sarajeva.

Na početku razgovora Osmanbegović kaže da su između 30 i 50 posto skočile cijene nekretnina u užem jezgru urbanog dijela Sarajeva, a pretpostavlja da je sličan trend i u drugim tržištima BiH.

“Najjače tržište prema broju sklopljenih ugovora su Novo Sarajevo, Novi Grad, Centar i Tuzla u Federaciji BiH, a u RS Banjaluka, Istočno Sarajevo i Bijeljna“, rekao je Osmanbegović.

(Mreža za izgradnju mira)