Gradonačelnik Mirza Ganić otvorio sajam “Dani organske proizvodnje” 

Dijeli

16.po redu sajam “Dani organske proizvodnje” u organizaciji Asocijacije organskih proizvođača Srednjobosanskog kantona, a pod pokroviteljstvom Grada Visoko, održava se danas u ulici Alije Izetbegovića. Sajam je otvorio gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, a tradicionalno gradonačelniku je uručena i zlatna korpa, kao poklon proizvođača koji izlažu na ovom sajmu. Gradonačelnik je istaknuo činjenicu kako je Gradska uprava Visoko u posljednjih par godina povećala podršku poljoprivrednoj proizvodnji, sa 60.000 KM u 2020.godini, zatim 300.000 KM u 2021.godini, da bi ove godine ta podrška iznosila preko pola miliona KM.

– U kontinuitetu pružamo podršku, prepoznajemo potrebu domaće proizvodnje i želimo da Visoko ima jake poljoprivredne proizvođače, koji će svoje proizvode plasirati u Visokom, ali i Sarajevu, Zenici i drugim gradovima. Posebno sretnim me čini podatak da se u Visokom godišnje proizvede oko 3 miliona litara mlijeka, kao i da smo vodeći u plasteničkoj i peradarskoj proizvodnji. Ovi podaci ukazuju da smo poljoprivredni kraj i da imamo vrijedne ljude koji rade i proizvode da bismo mogli koristiti zdrave i domaće proizvode. – kazao je gradonačelnik Ganić u obraćanju.

Na kraju je dodao i kako će u narednoj godini podrška biti još veća, a kako će podršku dobiti i proizvođači organske hrane. Inače, na sajmu koji se tradicionalno održava u mjesecu septembru, ove godine svoje proizvode predstavlja više od 20 proizvođača.

(Visoko.gov.ba)