Gimnazija Visoko: Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Dijeli
„Mislim da je jako važno ukloniti stigmu s mentalnog zdravlja… Moj mozak i moje
srce su mi jako važni. Ne znam zašto ne bih potražila pomoć da te stvari budu zdrave
kao moji zubi?“ (Kerry Washington)
Mentalno zdravlje je neodvojivo od tjelesnog. Važno mu je posvetiti pažnju i učiniti ga prioritetom. Svaka osma osoba na svijetu ima problema sa mentalnim zdravljem i zbog toga doživljava jaku diskriminaciju i stigmu. Važno je ukazati na značaj mentalnog zdravlja kako bi bilo što manje oboljelih.
Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom, tema je ovogodišnjeg svjetskog dana mentalnog zdravlja. Ovogodišnja tema skreće nam pažnju na važnost i očuvanje mentalnog zdravlja. Sve veće ekonomske nejednakosti, ratni sukobi i nasilje pogađaju cjelokupno stanovništvo, ugrožavajući napredak ka poboljšanju mentalnog zdravlja. Neophodno je brigu o mentalnom zdravlju staviti kao prioritet tako da cijeli krug potreba u vezi sa mentalnim zdravljem i poremećajima mentalnog zdravlja bude zadovoljen kroz kvalitetne usluge i podrške u zajednici.
Stigma i diskriminacija kada su u pitanju osobe sa poremećajima mentalnog zdravlja još uvijek predstavljaju prepreku u liječenju i njezi.
Također, treba podići svijest o normalizovanju liječenja mentalnog zdravlja.
Učenici Gimnazije „Visoko“ su sa drugim srednjim i osnovnim školama mirnom šetnjom obilježili 10. oktobar – Svjetski dan mentalnog zdravlja. Šetnjom od Sebilja do Doma zdravlja smo skrenuli pažnju na važnost promocije i ulaganja u mentalno
zdravlje.
Tekst: Kanita Ganić 2. D
Fotografije: Novinarska sekcija
Gimnazija Visoko