Ganić: Građani Visokog trebaju koristiti ekološki prihvatljive energente

Dijeli

Na teritoriji Grada Visoko, prilikom današnjeg mjerenja u 12.00 sati, indeks kvaliteta zraka iznosio je čak 360, a kvalitet zraka opasan je za stanovništvo već iznad indeksa 300.

U takvim se situacijama preporučuje smanjene aktivnost stanovništva te izbjegavanja napora, pogotovo za rizične skupine poput trudnica, osoba s respiratornim i srčanim problemima, starim i iznemoglim licima.

-Kao lokalna zajednica, teško šta možemo poduzeti. Najteža je situacija u jutarnjim satima, jer tokom noći se lože razni energenti. Naravno, možemo samo apelirati na naše građane da koriste energetski prihvatljiva goriva za svoja kućna ložišta – ističe u izjavi Feni gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

On navodi da su oni koji su mogli svoja kućna ložišta sa izuzetno skupog peleta prebaciti na loženje ugljena, nažalost, to i učinili.

– Mi smo kao lokalna zajednica i u saradnji s Vladom Zeničko-dobojskog kantona, izvršili ovog ljeta zamjenu energenata u osnovnim školama ‘Kulin ban’ i ‘Safvet beg Bašagić’, koje sada za zagrijavanje koriste plin, odnosno pelet. Isto smo uradili i u OŠ ‘Mula Mustafa Bašeskija’ u Moštru, čija kotlovnica također koristi pelet. To su bili značajni zagađivači. Čekali smo efekte tih aktivnosti, ali ako je sada ovakva situacija, jasno je da će biti još i gore. Zato naši građani moraju shvatiti da korištenjem ekološki prihvatljivih energenata, čine dobro za svoje i zdravlje svojih najbližih – podvlači Ganić.

Nezdrav zrak, već tradicionalno u ovo doba godine, udišu i građani Sarajeva, Zenice, Jajca, Ilijaša, Tešnja, Lukavca, Tuzle…

Fena