Finansijska policija FBiH i Agencija za reviziju privatizacije u FBiH ozvaničile saradnju

Dijeli

Rukovodilac Finansijske policije Federacije BiH Amel Topalović i direktor Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH Vedad Duraković danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o saradnji čime su dvije institucije formalizovale saradnju s ciljem olakšavanja aktivnosti, povećanja transparentnosti, te poboljšanja pristupa podacima i raspoloživoj dokumentaciji o privrednim društvima i bankama čiji je državni kapital privatiziran, kojom raspolaže ili koja je pohranjena u arhivu u Finansijskoj policiji.

Memorandum je, prema riječima Topalovića, rezultat zajedničkog opredjeljenja rukovodstva obje institucije da dosadašnju uspješnu saradnju i razmjenu podataka i informacija podignu na jedan viši nivo.

Budući da je, kako je dodao, Finansijska policija Federacije BiH u ranijem periodu, a shodno svojim nadležnostima, vršila kontrolu kupovine dionica ili udjela prilikom pretvorbe državnog vlasništva, sva dokumentacija kao i podaci i informacije nastali u radu Finansijske policije po izvršenom inspekcijskom nadzoru privrednih društava i banaka čiji je državni kapital privatiziran, radi provodenja i okončanja postupaka revizije, stavit će se na raspolaganje Agenciji za reviziju privatizacije u FBiH.

Duraković je naglasio da je izuzetno zadovoljan i zahvalan zbog današnjeg potpisivanja Memoranduma o saradnji sa Finansijskom policijom FBiH, jer je ona bila savremenik dešavanja prilikom privatizacijskih procesa, te da posjeduje značajnu količinu dokumentacije iz tog perioda, a koju prema Zakonu o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama Agencija treba da revidira prilikom svoga rada.

– Ove dvije institucije su i dosad imale zavidan nivo saradnje, a ovim činom smo tu saradnju podigli na još viši nivo i kroz neke druge aktivnosti od kojih će obje institucije imati koristi. Samim tim, značaj i rad Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH dobit će na važnosti, čime se ostvaruje i napredak u ovoj oblasti za članstvo BiH u EU – dodao je Duraković.

Potpisivanje Memoranduma, kako su istakli potpisnici, zasigurno će doprinijeti kvantitativno i kvalitativno većem broju uspješno okončanih postupaka revizije privatizacije od Agencije.

(Fena)