Evropski put Zapadnog Balkana tema Evropske komisije: BiH su potrebne reforme i napredak je moguć

Dijeli

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obratila se danas povodom godišnjeg govora o stanju u EU u kojem je bilo riječi o proširenju unije spomenuvši zemlje Zapadnog Balkana.

Von der Leyen je uputila je riječi podrške zemljama koje nisu članice Evropske unije – onima koje su kandidati na tom putu, ili potencijali kandidati.

“Želim da narodi na Zapadnom Balkanu, u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji znaju da su dio naše porodice. Vaša budućnost je u Evropskoj uniji i EU nije kompletirana bez vas kao njenih članica”, poručila je von der Leyen.

Šef delegacije Evropske unije u BiH Johan Sattler složio se sa von der Leyen navodeći, također, da EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana.

“BiH ne treba propustiti priliku da napreduje na EU putu. Potrebne reforme su poznate. Napredak je moguć”, napisao je Sattler na svom zvaničnom Twitter profilu.

Tokom svog obraćanja u parlamentu u Strazburu, von der Leyen je iznijela svoja razmišljanja i prioritete o tome kako je Evropa odgovorila na rat u Ukrajini i kako mora zaštititi evropska domaćinstva i preduzeća od smanjenja troškova energije i rekordne inflacije.

Ona je također govorila o evropskom proširenju i naporima za rješavanje klimatske krize.

Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, bila je prisutna kao počasni gost von der Leyen.

(Klix)