Dodik odgovorio Ambasadi SAD-a Dodik odgovorio Ambasadi SAD-a

Dijeli
Nakon što se Ambasada SAD-a oglasila se o protestima održanim u Banjoj Luci odgovorio im je novoizabrani predsjednik RS Milorad Dodik.

“Žao mi je što je američka ambasada opet pristupila tumačenju nekog samo njima poznatog Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Zanimljivo je da i ovaj put nisu primijetili da mi tražimo upravo to – da se poštuje i da se BiH vrati u okvire Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Ako oni koji su sve ovo vrijeme od potpisivanja Dejtonskog sporazuma grubo kršili ili omogućavali kršenje tog sporazuma i Ustava BiH ne omoguće da se BiH vrati u okvire Dejtonskog sporazuma, koji smo jedino svi prihvatili i potpisali, onda moraju i da računaju da ne planiramo ostati zatočeni u ovakvoj nedejtonskoj BiH, koju nikada nismo i nećemo prihvatiti.

A kada već sebi daju za pravo da govore o postojanju ili nepostojanju nečijeg prava na samoopredjeljenje, opet je zanimljivo kako baš svaki put zaborave napomenuti da u preambuli Ustava BiH piše kako smo Ustav BiH donijeli rukovođeni Poveljom Ujedinjenih nacija i nadahnuti, između ostalog, i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, dokumentima koji jasno predviđaju i narodima omogućavaju pravo na samoopredjeljenje”, zaključio je Dodik.

(Vijesti.ba)