Dječija radionica o Bosanskom kraljevstvu u Visokom povodom Međunarodnog dana djeteta – 20. novembar 2022. godine

Dijeli

Timskim radom uposlenika, Zavičajni muzej Visoko je uspješno sproveo kreativne dječije aktivnosti na upoznavanju Bosanskog kraljevstva i velikog vladara srednjovjekovne države Bosne, bana i kralja Tvrtka I Kotromanića. Radni materijal za ovu priliku bila je bojanka s predstavom kralja Tvrtka I i raznovrsni stikeri sa heraldičkim simbolima Bosanskog kraljevstva i simbolima bosanske državnosti.

Djeca su imala zadatak pronaći kralja na slici, obojiti ga i nacrtati grb sa ljiljanima. U završnom dijelu predstavljeno je Zlatno drvo na koje je svako od učesnika okačio stiker sa simbolom Bosanskog kraljevstva. Na taj način zlatno drvo je postalo kraljevsko i pričalo je svoju priču o historiji Bosne. Ovom prilikom je svako dijete odlikovano hrabrim „viteškim ordenom“ zlatnih ljiljana.

Radionica je realizovana povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta u Visokom u saradnji s JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko VRTIĆ Visoko , JU Centar za socijalni rad Visoko i JU Zavičajni muzej Visoko, u petak, 18. 11. 2022, s akcentom na druženje i dobrobit naše mlađe populacije društva – djece. Ovo je bila prilika da se na jednom mjestu okupe i druže djeca iz ustanova socijalne zaštite, JU Dom-porodica Zenica, SOS selo Gračanica, SOS selo Sarajevo i djeca tri predškolske grupe iz JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko, u ulozi domaćina.

Voditeljica radionice: Habiba Efendira-Čehić; saradnice: Elha Šaran, Nejla Burko, Semina Bulić i Đenana Ganić, direktorica Zavičajnog muzeja Visoko.

Zavičajni muzej