Demokratska fronta 15. novembra odlučuje o koaliranju na federalnom i državnom nivou

Dijeli

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) će na sjednici zakazanoj za 15. novembar odlučivati o državnom i federalnom nivou vlasti te potencijalnim koalicijama.

Vlatko Glavaš, zastupnik u Predstavničkom domu BiH komentirajući postizborne koalicije je rekao kako je DF iz medija saznao da HDZ ne želi sa njima pregovarati.

“Svi koji razmišljaju kao ja, i koji su za građansku BiH imat će podršku Demokratske fronte”, kazao je i dodao kako će kantonalne skupštine DF-a same odlučivati o učešću u vlasti u određenim kantonima.

“Što se tiče federalnog i državnog nivoa na sjednici predsjedništva ove stranke 15. novembra, predsjedništvo DF-a će se odrediti”, kazao je Glavaš za TV Sarajevo.

Podsjećamo, predstavnici stanaka Trojke koji predstavljaju Osmorku pozvali su DF na zajedničko djelovanje na svim nivoima vlasti u BiH nakon što je osam stranaka potpisalo koalicioni sporazum koji j e osnov pregovora za formiranje vlasti.

Potpredsjednik Naroda i pravde Denis Zvizdić kazao je ranije kako je DF-u uspućen korektan poziv da budu dio opozicionog bloka, ali da ne treba nikoga specijalno moliti te da DF može odlučiti i da bude dio vlasti sa SDA.

Milan Dunović (DF), potpredsjednik FBiH ranije je kazao da se predsjedništvo stranke nije sastajalo budući da su čekali potvrdu rezultata izbora i zato što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH o posljednjim nametnutim amandmanima na Ustav FBiH i Izborni zakon.

Klix