Čestitka u povodu 32.godišnjice osnivanja SDA Visoko

Dijeli

Na današnji dan prije 32 godine, 06.08.1990. godine održana je Osnivačka skupština Stranke demokratske akcije Visoko u prepunoj dvorani KSC”Mladost”. To je bila pobjeda svjetla nad tminom, pobjeda slobode i demokratije nad sve prisutnijom prijetnjom po naš narod. Godišnjice su prilika da se evociraju uspomene na značajne ljude i događaje, a osnivanje SDA u Visokom spada u one događaje koji su promijenili društvene prilike i definisali razvojne pravce Visokog.

Danas sa ponosom ističemo da smo u skladu sa tadašnjim političkim prilikama kakvima smo bili izloženi u tom razdoblju, ostvarili najvažnije ciljeve – sačuvali smo Bosnu i Hercegovinu u njenim historijskim granicama, vratili smo ime jeziku i naciji, učestvovali smo u formiranju časne Armije Republike Bosne i Hercegovine! Mnogi izazovi su nas pratili u ove 32 godine, ali na tom putu uspjeli smo održati ispravan kurs, a to je opredjeljenje za demokratsku državu svih njenih naroda i građana.

Ne postoji mnogo organizacija koje prati bogata prošlost koja je na samom početku obilježena dramatičnim događajima uz koje se budio i uspravljao jedan narod. Sve je podložno promjenama, osim temeljne ideje na kojoj je i nastala SDA, a to je da uz iskren nijet služimo našem narodu, našem gradu i našoj državi. Uz sve opstrukcije, i zemlju i narod vučemo naprijed. Uprkos poteškoćama i greškama, ipak se s pravom da zaključiti da SDA predstavlja ključnu osnovu opstanka BiH u njenim granicama i perspektivu BiH u vremenu što je pred nama.
Konstantno radimo na poboljšanju uslova života i opstojnosti, snažno se borimo za bolje sutra naših najmlađih, za sigurnu i mirnu starost naših predaka, i za život dostojan čovjeka.

SDA u Visokom od svog osnivanja do danas je značajan sudionik brojnih društvenih procesa. U tom periodu je mnogo pojedinaca i događaja koji će ostati trajno zabilježeni u društvenom i političkom historijatu općine Visoko ali i BiH.

Treba kazati i da smo imali dosta iskušenja, dobrih i manje dobrih, pa zašto ne reći i loših kadrovskih i društvenih rješenja.
Da se moglo bolje, vjerovatno se svi slažemo. Međutim, prošlost moramo iskoristiti kao nauk za nadolazeće vrijeme. Pred nama su obaveze i zadaci, ništa manje zahtjevni u odnosu na bilo koji od perioda razvoja političkog pokreta što se zove SDA.

U ime svega nabrojanog, u ime ljubavi prema domovini, iz poštovanja prema šehidskoj krvi kojom je ova zemlja natopljena, želimo našim osnivačima, svim našim članovima i simpatizerima čestitati trnovitih i teških, ali ponosnih i vrijednih tridesetu i dvije godine od osnivanja SDA Visoko.

(SDA Visoko)