Amer Hindija: U sezoni grijanja bez problema u snabdijevanju gasom

Dijeli

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, sezona radova na otvorenom u JP „Visoko Ekoenergija“ znači nastavak radova na proširenju gasne mreže. Radovi su u toku na lokalitetu Srhinja, proširenje mreže u dužini od 500 metara. Uporedo sa gasnom mrežom , radove izvodi i JKP „Visoko“ iz svog domena.

„Želim naglasiti da JP „Visoko Ekoenergija“ prati realizaciju ostalih projekata , odnosno radove koji se realizuju iz kapitalnih ulaganja za rekonstrukciju lokalnih puteva. Primjer su radovi u Srhinju, radimo gasnu mrežu, tu su i kolege iz JKP „Visoko“, a po završetku radova ide rekonstrukcija i asfaltiranje putne infrastrukture. Period iza nas obilježen je sa puno aktivnosti i rada u Uvorićima, Porječanima. Uspjeli smo povezati Donje Moštre i Porječane, mreža je stigla do same pruge na toj lokaciji. Pomenuti radovi na proširenju na ovim lokacijama, znače da je gasna mreža duža za 1700 metara. Ovom prilikom, ističem da smo spremni za sezonu grijanja, svi naši kapaciteti i potencijali su na raspolaganju tako da svi našim korisnicima možemo isporučiti gas koji su platili.“, rekao nam direktor JP „Visoko Ekoenergija“, Amer Hindija

Posljednjih par mjeseci, zbog nedovoljne informisanosti, manipulisalo se informacijom da se gas može kupiti samo u iznosu od 100 KM tokom jednog mjeseca, potražili smo ponovno dodatno objašnjenje.

„JP „Visoko Ekoenergija“, nije ograničilo kupovinu gasa u iznosu od 100 KM, bez ikakvih problema svaki potrošač može da kupi svoju prosječnu mjesečnu potrošnju. Ako se desi, a dešavalo, da pojedinci kupuju gas u vrijednosti 5000 KM, pa i više, onda ide ograničenje, ali kupovati prosječnu realnu mjesečnu potrošnju, pa i ponoviti tokom mjeseca, nije bio, niti će biti problem. Izjednačavanje položaja svih kupaca i zaštita rentabilnosti firme, razlozi su ovakvih mjera, ništa drugo. Nismo u prilici, niti je dozvoljeno lagerovanje gasa, prevashodno na državnom nivou, pa tako i nama distributerima, nemamo ni uslove za to. Nećemo dozvoliti da se kupi gas u vrijednosti npr. 10.000KM i osigura količine za naredne dvije godine. Naglašavam, mi u preduzeću imamo poimenično korisnike koji u ovom trenutku koriste gas koji su kupili po 60 feninga. Dakle, to je razlog kupovine prosječne mjesečne potrošnje, nadopuna nakon potrošene realne potrošnje ne dolazi u pitanje.“, pojasnio je direktor Hindija.

Radovi na proširenju gasne mreže ići će sve dok to dozvoljavaju vremenske prilike, a za narednu godinu u planu je baš ekspanzivno proširenje mreže, najavljuju iz JP „Visoko Ekoenergija“.

RTV Visoko / Mirha Ganić