Ako stignu certifikati, konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK-a moguća naredne sedmice

Dijeli

“Dobro bi bilo ako bi certifikati stigli do petka, 11. novembra, što bi nam omogućilo da već naredne sedmice održimo konstituirajuću sjednicu”, kaže aktuelni presjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić.

Stručna služba Skupštine Zeničko-dobojskog kantona još uvijek nije zaprimila certifikate za izabrane zastupnike za 9. saziv Skupštine, u kojem će participirati devet političkih subjekata – potvrdio je Feni aktuelni presjednik SZDK Ćazim Huskić.

SDA će i u narednom sazivu imati 11 zastupnika, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad i Socijaldemokratska partija BiH po pet, Željko Komšić – Za građansku državu – DF/GS, koalicija HNS na čelu s HDZ-om BiH te Narod i Pravda po tri, Savez za budućnost BiH i Narodni evropski savez (NES) po dva te Naša stranka (NS) jednog zastupnika.

-Dobro bi bilo ako bi certifikati stigli do petka, 11. novembra, što bi nam omogućilo da već naredne sedmice održimo konstituirajuću sjednicu. Realno bi bilo, ako dobijemo certifikate, da konstituirajuća sjednica bude održana na kraju naredne sedmice – kaže Huskić, koji će zakazati te na početku i voditi konstituirajuću sjednicu SZDK.

Huskić, koji je sa liste SDA dobio povjerenje glasača i za zastupnički mandat za naredne četiri godine, ne vidi nikakve smetnje za zakazivanje konstituirajuće sjednice SZDK po dobijanju certifikata. Tada bi trebali biti izabrani i zastupnički klubovi naroda te delegati za Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, za koji se iz tog kantona biraju četiri Bošnjaka, po dva Hrvata i Srbina te jedan zastupnik iz reda ostalih.

Konstituirajuća sjednica za prethodni, 8. saziv SZDK, bila je održana 23. novembra 2018. godine, ali je bila prekinuta nakon izbora čelništva Kluba Bošnjaka i Kluba Srba, dok je Klub Hrvata bio konstituisan na nastavku te sjednice, 29. novembra.

BHI-KF je jučer bio domaćin pres-konferencije, na kojoj su obznanili da su postigli koalicioni dogovor sa šest političkih subjekata te da imaju sigurnih 18 mandata, a što je natpolovična većina i za sastavljanje nove Vlade ZDK. Osim BHI-KF, u toj su koaliciji SDP, NiP, DF/GS, NS te jedna zastupnica NES-a.

zenicablog.com