Na današnjoj sjednici Skupštine TK hitnog karaktera, gotovo pola godine nakon izbora imenovana je nova Vlada TK

Dijeli

Na današnjoj sjednici Skupštine TK hitnog karaktera, gotovo pola godine nakon izbora imenovana je nova Vlada TK.

Povjerenje za sastav Vlade TK ponovo je dobio Irfan Halilagić, koji je danas između ostalog rekao:

– Želim da sa ovog mjesta pošaljem jasnu i nedvosmislenu poruku vama ovdje prisutnima, građanima i građankama Tuzlanskog kantona da ćemo u kontinuitetu činiti sve što je do Vlade da promijenimo život građana na bolje, da Tuzlanski kanton učinimo boljim mjestom za život, u kojem će naša djeca i buduće generacije željeti da u njemu odrastaju, rade i ostaju.

– Možemo reći da je ovo Vlada kontinuiteta, a to je upravo ono što je Tuzlanskom kantonu u proteklim godinama nedostajalo. Premijer i ministri su u proteklih godinu dana, koliko je trajao mandat, sada već prošlog saziva Vlade, postigli izvanredne rezultate, ostvarili sa 100%-tnom učinkovitošću sve ono što su građanima obećali prilikom imenovanja prije godinu dana i logično je da se takav rad i rezultati nagrade povjerenjem da Tuzlanski kanton vode i u naredne 4 godine, rekao je danas predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

Stari, a sada i novi premijer Irfan Halilagić se zahvalio građanima, ali i poslanicima u Skupštini na prepoznavanju ostvarenih rezultata, te povjerenju koje mu je ponovno ukazano.
-U proteklih godinu dana smo, od faze nepovjerenja, jer je na mjesto premijera dolazio relativno mlad čovjek, izgradili sistem i uspostavili paradigmu merituma, odnosno mjerljivosti i valorizacije rada Vlade. Mislim da je to naš najveći uspjeh, a ispunjena obećanja i ostvarenih svih 18 mjera iz tadašnjeg ekspozea bile su sredstvo za uspostavu tog sistema. I u naredni mandat ulazimo sa veoma sličnim sistemom. Sistemom odgovornosti, obećanja i ispunjenja obećanog , kazao je premijer Halilagić, te pojasnio da će rad Vlade TK podrazumijevati srednjoročne mjere postavljene u odnosu na cijeli četverogodišnji mandat i kraće mjere koje će biti realizirane na godišnjem nivou, a čija će realizacija ići u cilju i doprinositi ostvarivanju srednjoročnih mjera.

Usvajanje Budžeta za tekuću godinu pokazatelj je naših intencija u ovoj godini. To je i dalje nastavak podrške privredi i poljoprivredi, razvoj obrazovnog sistema s posebnim akcentom na visoko obrazovanje i izgradnju Kampusa Univerziteta, briga o socijalnim pravima i najugroženijim građanima našeg kantona, povratku prognanih i raseljenih, te sigurnost građana, odnosno opremanje policije Tuzlanskog kantona. Planiramo završiti i neke projekte koji čekaju desetke godina, kao što je početak rada JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla i početak rada Osnovne i Srednje muzičke škole Tuzla u novom objektu u Tuzli, nagovijestio je premijer Halilagić dodavši da će rad Vlade i u narednom periodu karakterisati visok stepen transparentnosti i da će građani u svakom momentu znati šta je to obećano i dokle se stiglo sa realizacijom tih obećanja.

Na kraju predstavljanja svog ekspozea Halilagić je saopštio imena novih ministara, a to su:

Ministar unutrašnjih poslova:
Hajrudin Mehanović, profesor islamske vjeronauke

Ministrica pravosuđa i uprave:
Nataša Marošević, Bachelor prava

Ministar obrazovanja i nauke:
Ahmed Omerović, profesor sociologije

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice:
Anela Ajšić, Bachelor – inženjer građevinarstva

Ministar finansija:
Suad Mustajbašić, diplomirani ekonomista

Ministar za kulturu, sport i mlade:
Damir Gazdić, diplomirani pedagog – psiholog

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja:
Denis Bećirović, Bachelor – inženjer mašinstva

Ministrica zdravstva:
Dušanka Bećirović, doktor medicine

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak:
Fadil Alić, diplomirani historičar

Ministar privrede:
Edin Duraković, diplomirani pravnik

Ministrica za boračka pitanja:
Senada Dizdarević, diplomirani pravnik

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede:
Fedahija Ahmetović, profesor razredne nastave

Za novu Vladu TK glasalo je 20 poslanika, ostali nisu, opozicija je napustila prije glasanja.

Tuzlarije