U Zavičajnom muzeju promovisana i otvorena izložba “Konzervacija i restauracija na artefaktima Zavičajnog muzeja Visoko” autorice Elhe Šaran.

Dijeli

Večeras je u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja promovisana i otvorena izložba “Konzervacija i restauracija na artefaktima Zavičajnog muzeja Visoko” autorice Elhe Šaran.

Autorica je na izložbi predstavila rezime svog rada tokom angažmana na pripravničkom stažu u Zavičajnom muzeju, s ciljem da se šira javnost upozna sa oblašću konzervacije i restauracije kao i izuzetnim značajem i ulogom koju ima u očuvanju i zaštiti kulturnohistorijskog naslijeđa.
Pored originalnih artefakata iz različitih muzejskih zbirki i od različitih materijala na kojim je proveden konzervatorsko-restauratorski tretman, te predstavljene metode i faze rada uz prateću fototdokumentaciju, izložba sadrži i dvije replike reprezentativnih pisanih dokumenata iz srednjovjekovnog perioda bosanske države, koje je autorica izradila specijalno za muzej i ovu izložbu.

Prisutnim su se tokom promocije obratili direktorica Zavičajnog muzeja Đenana Ganić, promotor izložbe prof. dr. Ćazim Hadžimejlić i autorica Elha Dedić.

Ukazujući na značaj ove izložbe promotor je istakao da je ovo prva izložba ovakve vrste gdje jedan konzervator/restaurator samostalno predstavi svoj rad u okviru izložbe.

Izložba će biti postavljena do 24. marta 2023. godine uz mogućnost posjete svakim radnim danom od 08.00 do 16.00 sati.