Rijaseta IZ u BiH: „Vjerska osjećanja se ne smiju vrijeđati, niko se ne oglašava na RTRS-ovu propagandu o potomcima turskog okupatora”

Dijeli

Rijaset Islamske zajednice u BiH sagledao je cijelu situaciju, naglasio da se vjerska osjećanja ne smiju vrijeđati, i da je riječ isključivo o ličnom stavu iza kojeg ne stoji IZ. Također su podsjetili i na incident  RTRS-a povodom ovog slučaja, gdje se čitav jedan narod nazvao ‘potomcima turskog okupatora’ (RTRS, 2.2.2023.), a da se povodom toga nije ništa preuzelo.

Nakon što su se u medijima pojavili dijelovi hutbe glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac Amira Mahića u kojoj je govorio o vrijednostima i učenju pravoslavlja, te su se oglasili i pojedini političari i Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini, izjasnio se i hafiz Mahić.

Glavni imam Medžlisa Islamske Zajednice Kozarac Amir Mahić izazvao je brojne reakcije nakon što je u dijelovima hutbe govorio o vrijednostima i učenju pravoslavlja. Prema njegovim riječima, u hutbi je problematizirao zloupotrebu svetosavskog učenja, ali je uputio kritike i muslimanima i njihovoj praksi koja odudara od duha islama.

Mahić je istovremeno dobio strašne osude, ali i ogromnu podršku sa druge strane. Tako su svi sebi dali za pravo da osuđuju, šire mržnju, izvlače iz konteksta, međutim mnogo više je onih koji dijele isto mišljenje hafiza Mahića. Neke od reakcija prenosimo ispod.

Dodikov savjetnik Milan Tegeltija također je komentarisao gore spomenuta dešavanja. Tegeltija nije mogao a da ne spomene SDA, te prema njegovim riječima „jedan dio IZ zajedno sa SDA ide u radikalizaciju muslimana u BiH”.

S obzirom da je Mahić svojom izjavom izazvao lavinu komentara, reakcija i objava, očitovao se povodom ovih dešavanja:

„Svjestan sam težine koje te riječi nose sa sobom i najmanje što mogu da uradim jeste da uputim ljudsko i profesionalno izvinjenje za ono što je kazano, a uvrjedljivo je za pravoslavne vjernike i njihovu crkvenu zajednicu. Isto tako, žao mi je što se određeni navodi ove hutbe koriste u dnevnopolitičke svrhe, te na taj način želi da se stvori ambijent međuvjerske ostrašćenosti, koja, kako je već rečeno sa moje strane, niti institucije čiji sam zaposlenik, ne postoji, a što potvrđuje vrijeme u proteklim decenijama u kojem imami nisu ničim doprinijeli međunacionalnim ili međuvjerskim tenzijama “, rekao je je glavni imam Medžlisa Kozarac hafiz Amir Mahić za Preporod.info.

O slučaju se oglasio i MUP- RS-a navodeći da se utvrđuje odgovornost imama iz Kozarca, a nakon što se na Youtubeu pojavio snimak navodnog širenja mržnje.

U saopćenju se dodaje da je za dalje informacije nadležno Okružno javno tužilaštvo Prijedor.

Rijaset Islamske zajednice u BiH sagledao je cijelu situaciju, naglasio da se vjerska osjećanja ne smiju vrijeđati, i da je riječ isključivo o ličnom stavu iza kojeg ne stoji IZ. Također su podsjetili i na incident  RTRS-a povodom ovog slučaja, gdje se čitav jedan narod nazvao ‘potomcima turskog okupatora’ (RTRS, 2.2.2023.), a da se povodom toga nije ništa preduzelo. Prenosimo u cijelosti saopćenje:

„Iako je hfz. Amir-ef. Mahić izvanredan imam, odgovoran i posvećen svom radu, s velikim ugledom i bez ijedne mrlje u svom djelovanju, on je morao biti svjestan činjenice da je javna ličnost i da njegove riječi i maju posebnu težinu, i da se posebno vagaju. Stoga će se morati javno očitovati o ovome pred disciplinskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, jer bez obzira na sve okolnosti i razloge: VJERSKA OSJEĆANJA SE NE SMIJU VRIJEĐATI!

Islamska zajednica odbacuje sve insinuacije kojima se ovaj događaj želi predstaviti kao dio planskog djelovanja, kako vjerskog tako i političkog vođstva bošnjačkog naroda. Riječ je, isključivo, o ličnom stavu iza kojeg ne stoji Islamska zajednica i njeni zvanični organi.

Ne znamo, pak, čije stavove zastupa RTRS, koji je povodom ovog incidentnog slučaja čitav jedan narod nazvao ‘potomcima turskog okupatora’ (RTRS, 2.2.2023.), iako se nije oglašavao, niti sumnjičio za ‘raspirivanje vjerske mržnje’ kada su visoki politički i vjerski funkcioneri srpskog naroda izrazito ružno govorili o islamu i njegovim vrijednostima” , navodi se u saopćenju IZ u BiH.

Izvor: preporod.info, depo.ba, oslobodjenje.ba