Zlatan Begić: “Ovo je bilo očekivano. Sada ide tužba u Strasborug!”

Dijeli
BEGIĆU SVE IDE PO PLANU: “Ovo je bilo očekivano. Sada ide tužba u Strasborug!”

“Ja ovo neću tako lako pustiti”, kazao je Begić.

Centralna izborna komisija (CIK) odbila je ovjeru kandidature Zlatana Begića za izbor predsjednika i podpredsjednika  Federacije Bosne i Hercegovine, kao kandidata Kluba Ostalih Doma naroda Parlamenta FBiH.

Za odbijanje Begićeve kandidature glasala su četiri člana CIK-a, dok su njih tri bili protiv.

U izjavi za Politicki.ba Zlatan Begić navodi da je očekivao ovakvu odluku i da će, čim je i zvanično dobije uputiti žalbu Sudu Bosne i Hercegovine.

“Očekujem i da će Sud Bosne i Hercegovine presuditi u korist CIK-a. Nakon što prođe ta procedura, iskoristit ću svoje pravo da se žalim Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. 

To je put da se pokaže rasistički i diskriminatorni odnos spram građana Bosne i Hercegovine koji se ne zovu Srbi, Bošnjaci, Hrvati, a kojima su uzurpirana sva ljudska prava kad je u pitanju njihovo učešće u vlasti svoje zemlje“, kazao je Begić.

Jedino što je dobro u ovom slučaju, navodi Begić, jeste činjenica  da je CIK uopće donio odluku, na osnovu koje će on moći zatražiti sudsku zaštitu svojih ljudskih prava.

“Saznao sam da se cijela bulumenta HDZ-a skupa sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, preko njihovih ljudi u CIK-u bila podigla da me o svojoj odluci obavijeste nekakvim dopisom, a da zvanične, pisane odluke o odbijanju moje kandidature uopće ne bude. 

Da se to dogodilo onemogućena bi bila moja dalja pravna borba koju imam namjeru voditi zbog diskriminacije kojoj sam kao kandidat “ostalih” izložen.

Ja ovo neću tako lako pustiti“, kazao je za Politicki.ba Zlatan Begić.