Prvi rezultati izbora u Turskoj nakon 10 posto prebrojanih glasova: Erdogan vodi sa 59,47 posto

Dijeli

Prema prvim rezultatima općih izbora u Turskoj, nakon 10 posto prebrojanih glasova, kandidat vladajuće konzervativne Stranke pravde i razvoja (AKP) za predsjednika Recep Tayyip Erdogan je u vodstvu.

Foto: Twitter

Erdogan, koji je aktuelni predsjednik, dobio je 59,47 posto glasova, dok je njegov najveći protukandidat, kandidat opozicije, Kemal Kilicdaroglu iz Republikanske narodne stranke (CHP) kao stranke lijevog centra dobio 34,79 posto glasova.

Riječ je o rezultatima nakon deset posto prebrojanih glasova, a koje je objavio list Hurriyet. Pravo glasa je imalo više od 64 miliona ljudi.

Sinan Ognan iz stranke “Savez predaka” je dobio 5,11 posto glasova, dok je Muharrem Ince, bivši član CHP-a i osnivač Domovinske stranke, ranije ove sedmice povukao kandidaturu. Međutim, Ince nije izostavljen sa glasačkog listića zbog čega se moglo glasati za njega. Dobio je 0,63 posto glasova.

I Erdogan i Kilicdaroglu su nakon zatvaranja birališta pozvali na čuvanje glasačkih kutija. Osim što su birali predsjednika, građani su birali i nove članove parlamenta. Biračka mjesta su zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu.

Ako niti jedan kandidat u prvom krugu ne dobije više od 50 posto glasova, slijedi drugi izborni krug u kojem se bira između prvoplasiranog i drugoplasiranog iz prvog kruga.

Izborima su prethodili ekonomska kriza i posljedice razornog zemljotresa koji se desio u februaru ove godine.