U ponedjeljak protest građana ispred OHR-a

Dijeli
U ponedjeljak u Sarajevu ispred zgrade OHR-a u 14.30 sati održat će se mirni protesti građana koje organizuje Udruženje ReSTART BiH.

Razlog protesta, kako su naveli je, prilika građanima Bosne i Hercegovine da javno na razglasu iskažu svoj stav povodom najavljenog novog nametanja izmjena izbornog zakona, a samim tim i dalje degradacije političkog sistema Bosne i Hercegovine.

ReSTART je dao i svoje upute za javno obraćanje:

–    Svaki građanin koji dobrovoljno pokaže lične dokumente imat će priliku do dva minuta da upute svoju poruku;
–    Govor mržnje i vrijeđanje bilo koga neće biti dozvoljeno;
–    Osobe koje su trenutno politički aktivne neće imati mogućnost obraćanja;
–    Jedina tema o kojoj građani mogu iznositi mišljenje je rad visokog predstavnika Christiana Schmidta i generalno o odnosu internacionalne zajednice prema našoj državi;
–    Poruke neka budu kratke i jasne! Treba istaći ono što smatrate pogrešnim, ali i smjer kako u budućnost.

U saopćenju je navedeno da se neformalna grupa građana ReSTART BiH “zalaže za modernu, liberalnu, građansku Bosnu i Hercegovinu, te u tom svojstvu odbijaju biti dio bilo kakvih međustranačkih konflikata, jer su apsolutno nezavisni u svom djelovanju”.

“Naše djelovanje danas je prvenstveno usmjereno na kritiku rada visokog predstavnika, koji svojom arogancijom i podaničkim odnosom prema samo jednoj političkoj stranci – HDZ-u vraća Bosnu u etno-feudalno političko uređenje. Postaje očigledno da će u etnički baziranom političkom sistemu, uvijek neko biti u prilici da blokira formiranje vlasti. Pat poziciju koju je proizveo svojom odlukom od 02.10.2022, visoki predstavnik će ovih dana nastojati da riješi. Svako novo rješenje koje ponudi, mora biti principijelno i trajno i kao takvo unešeno u Ustav. Daljom diskriminacijom koja vodi ka aparthejdu se to zasigurno neće postići, nego će proizvoditi nove podjele i netrpeljivosti između etničkih skupina”, navode iz ReSTART-a.

ReSTART napominje da se zalažu, da ako se izborni zakon i Ustav mijenjaju, to može biti samo tako što će se implementirati presude Suda za ljudska prava u Strazburu po apelacijama Zornić, Pilav, Pudarić, Sejdić, Finci i ostali, nikako drugačije.

“Oni koji pristanu da nam se kao u Dejtonu nameću rješenja kakva nisu po evropskim standardima kako bi zadovoljili samo jednu stranku, ne misle dobro ovoj državi, nego samo na vlastite kratkoročne interese, a to bi u budućnosti bilo pogubno po našu državu”, ističu u saopćenju.

I ranije je ova neformalna grupa građana organizovala niz protesta.

(Vijesti.ba)