Danas okrugli sto “Bosanska dovišta: Vjera i tradicija”

Dijeli

Okrugli sto o temi “Bosanska dovišta: Vjera i tradicija” bit će održan danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, s početkom u 10.00 sati, što je prvi događaj u okviru ovogodišnje manifestacije Muftijstva sarajevskog “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2022”.

Učesnici okruglog stola su prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, hfz. dr. Elvir Duranović i dr. Samed Omerdić.

Ove godine manifetacija se realizuje pod pokroviteljstvom reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, i trajat će do 31. jula.

Muftijstvo sarajevsko tradicionalno u posljednjoj subotu mjeseca jula organizuje program kod Hajdar-dedine džamije u Karićima, Medžlis Islamske zajednice Vareš.

Posljednih nekoliko godina se, uz centralni program pored pomenute džamije, realizuje i nekoliko vjerskih i kulturnih događaja na području drugih medžlisa Muftijstva sarajevskog.

Nakon današnjeg okruglog stola, sutra će biti obavljen zajednički džuma-namaz u Hajdar-dedinoj džamiji na Karićima. U večernjim satima bit će upriličen koncert duhovne muzike u Altundag kulturnom centru u Visokom.

Centralni program manifestacije uz mevlud i zikr će biti upriličen ispred Hajdar-dedine džamije 30. jula nakon jacija-namaza.

Tradicionalna hatma-dova u Hajdar-dedinoj džamiji će biti proučena 31. jula nakon podne-namaza.

(Preporod.info)